Adopteer een chimpansee

Adoptie Pagina Top Visual 1024x576 | Rowena Goes Ape

Wordt adoptieouder van een Chimpansee!

Door een chimp te adopteren geef je haar of hem jouw steun die zo hard nodig is. In ons adoptieprogramma zitten op dit moment 5 Chimpansees die zijn gered en opgevangen door Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone (West Afrika) en Limbe Wildlife Centre in Kameroen (West Afrika) waarvan Rowena ook ambassadeur is en waar ze een paar keer per jaar ook naar toe reist om te helpen. 

Ernstig bedreigd

De chimpansee leeft alleen in Afrika en is een ernstig bedreigde diersoort. Door het snel verdwijnen van zijn leefgebied neemt het aantal chimpansees sterk af. Honderd jaar geleden waren er nog zo’n 2 miljoen chimpansees. Dit wordt nu geschat op zo’n 150.000 chimpansees. In Sierra Leone leven er naar schatting nog maar 5.000 Westerse Chimpansees en van de Nigeria-Kameroen Chimpansee leven er naar schatting nog slechts 2.500 tot 3.000 in het wild. 

Over Tacugama Chimpansee Sanctuary

Tacugama Chimpanzee Sanctuary bevindt zich in Sierra Leone en zet zich niet alleen in om geredde dieren op te vangen. Ze werken ook keihard om niet alleen de leefomgeving van de dieren, maar ook van de lokale bevolking te beschermen. Momenteel zijn ze actief in drie van de vier nationale parken in het land, waar ze samen met de lokale bevolking aan oplossingen werken om de regenwouden en alles wat erin leeft te beschermen.

Ook heeft Tacugama een uitgebreid milieu educatieprogramma ontwikkeld, waarmee sinds 2020 alle basisscholen in het land stap voor stap worden uitgerust in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs.

Op dit moment zijn er 112 geredde chimpansees in Tacugama, waarvan ruim 30 babies. 

Over Limbe Wildlife Centre

Het Limbe Wildlife Centre bevindt zich in Kameroen. Het centrum is een samenwerking tussen het Ministry of Forestry and Wildlife (MINFOF) en de Pandrillus foundation, een Amerikaanse non profit organisatie. Het Limbe Wildlife Centre is een opvang- & rehabilitatiecentrum voor wilde dieren, zoals gorilla’s, chimpansees en vele andere apensoorten, die wees zijn geworden of gehouden zijn als huisdier of toeristenattractie. Deze dieren zijn in beslag genomen door de MINFOF anti-poaching and surveillance units. Het opvangcentrum ligt in Limbe, een stadje aan de westkust van Kameroen.

Naast de opvang en rehabilitatie van de dieren, zet Limbe zich door middel van educatie programma’s op scholen en samenwerking met locale gemeenschappen in om bewustwording te creëren om de dieren en hun leefomgeving te beschermen. 

Op dit moment zijn er ruim 50 geredde chimpansees in het centrum. 

Wat kost de verzorging

De verzorging van een geredde chimpansee kost € 1.700,– per jaar en bestaat uit:

  • verse groente, fruit en voedingssupplementen
  • medicijnen en medische hulp
  • verzorging en gedragstraining
  • onderhoud van de faciliteiten
  • verrijkingsmateriaal ter stimulering van hun natuurlijk gedrag

Geef ze een toekomst

Over iedere geredde chimp is een hartverscheurend verhaal te vertellen.

Zo werd Fifo, een meisje van toen slechts 9 maanden oud, in 2018 geconfiskeerd van een boer die haar had gekocht van stropers. Ze was bang, heel erg klein en muisstil. Toevallig was onze ambassadeur Rowena destijds zelf aanwezig in Tacugama en omdat de vaste surrogaat moeder van de weesjes door ziekte tijdelijk was uitgevallen mocht zij zo’n 4 weken voor Fifo zorgen en haar op haar gemak stellen. Van de redding maakte zij onderstaande video.

Om een baby chimpansee bij zijn familie weg te roven, is het zeer waarschijnlijk dat je de hele familie moet afslachten. Een moeder chimpansee zal nooit haar kind vrijwillig afgeven. Je kunt je dus misschien wel voor stellen in wat voor een toestand chimps verkeren als ze gered worden.

Mede door adoptieouders en donateurs gaat het vandaag de dag heel goed met Fifo en ze is ook een van de door ons geselecteerde adoptie chimpansees.

De chimpansees die je kunt adopteren

Maak kennis met de chimpansees in het adoptieprogramma en klik op de foto’s om meer te weten van elke de chimpansee!

Jouw bijdrage

Je adopteert al een chimpansee voor € 70,– per jaar, dat is nog geen € 6,– per maand! Dat geld gaat niet alleen naar jouw adoptiechimpansee, ook de andere chimpansees profiteren van jouw steun!

Wat krijg je ervoor terug?

  • Een digitaal adoptie certificaat
  • Een biografie van de door jouw geadopteerde chimpansee
  • Elke kwartaal een update van de door jou geadopteerde chimpansee

Onze ambassadeur Rowena werkt zelf meestal vanuit huis in Nederland en een paar keer per jaar ter plaatse voor de opvangcentra, dus zo kunnen wij jullie niet alleen regelmatig van updates voorzien, maar ook jullie vragen over de dieren en het centrum beantwoorden.

Adoptie kado doen

Je kunt natuurlijk ook een adoptie kado geven. Je kunt bij je bestelling in een notitie de naam en het email adres van de ontvanger opgeven. Wij zorgen ervoor dat alle alles bij de gelukkige terechtkomt.