Ecosia Blog Thumbnail 785x295 | Rowena Goes Ape

Ecosia – bomen planten met een muisklik

  • 17/07/2018
  • 0 Comments
  • Rowena Goes Ape

Hoppa! Geen palmolie producten, soja producten en rundvlees meer op het menu tijdens de vluchten van Virgin Atlantic. Dat meldde Richard Branson vorige week. Hoewel Virgin erkent dat vliegtuigen een enorme bron van CO2-uitstoot zijn, zegt het zich te blijven inzetten om de CO2-voetafdruk op elke mogelijke manier te verminderen.

Ecosia Blog | Rowena Goes Ape (1)

>> Gekapt regenwoud op Borneo (Foto: Rowena Goes Ape)

40 Voetbalvelden per minuut

Elke minuut verdwijnt op aarde een bos ter grootte van 40 voetbalvelden.

Vorig jaar verdween er ongeveer 16 miljoen hectare bos. Dat is qua oppervlakte vier keer Nederland. Een ramp voor alle bewoners van de bossen, het milieu en ons klimaat.  Neem bijvoorbeeld het Indonesische eiland Borneo. Ooit geheel bedekt met tropisch regenwoud, maar sinds 1980 is 80% van dit woud verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor plantages met palmolie, soja en rubber.

Ecosia Blog | Rowena Goes Ape (2)

>> Infographic Cowspiracy

Veeteelt versus het regenwoud

Intensieve veeteelt staat bekend als een van de grootste bijdragers aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en rundvlees blijkt een van de grootste boosdoeners. Bossen worden gekapt om ruimte te maken voor zowel vee als land om producten te verbouwen. Producten zoals soja die grotendeels worden gegeten voor vee dat wij fokken voor vlees en zuivel. Alleen al in de VS wordt 70% van de verbouwde soja gebruikt als veevoer. Slechts 15% wordt gebruikt voor voedsel voor mensen.

Toen ik de cijfers voorgeschoteld kreeg via de documentaire Cowspiracy – o.a. geproduceerd door Leonardo DiCaprio – viel ik bijna van mijn stoel.

  • Voor de productie van 1 hamburger is bijna 2.500 liter water nodig in de hele productieketen. Hier kan 1 persoon 2 maanden van douchen.
  • Een boerderij met 2.500 melkkoeien produceert evenveel afval als een stad met 411.000 inwoners.
  • De intensieve veeteelt is verantwoordelijk voor 51% van alle CO2 uitstoot in de wereld. De totale transportsector in de hele wereld neemt ‘slechts’ 13% voor zijn rekening.
  • 550 Biljoen m2 van het regenwoud in de Amazone is gekapt ten behoeve van de intensieve veeteelt versus 105 biljoen m2 voor palmolieplantages.
Je hoeft geen overtuigd vegetariër of veganist te zijn om te begrijpen dat onze vleesconsumptie desastreuze gevolgen heeft voor onze planeet.

Palmolie

Palmolie is inmiddels – eindelijk – een van de meeste omstreden ingrediënten ter wereld. Regenwoud in Indonesië en Afrika maakt plaats voor palmolieplantages, waardoor er geen leefgebied over blijft voor inheemse wilde diersoorten zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Ook mensenrechten worden daarbij op grote schaal geschonden. Landroof, illegale kap van regenwoud en kinderarbeid, de arbeidsomstandigheden op de plantages zijn aan de orde van de dag.

Bomen planten met een muisklik

Door minder of geen vlees meer te eten en producten zonder palmolie te kopen help je dus mee regenwoud te sparen. Maar wist je dat je ook vanuit je luie stoel bomen kunt planten, met slechts een muisklik?

Er zijn nu 30 miljoen meer bomen in de wereld dankzij mensen die voor hun online zoekopdrachten de zoekmachine Ecosia gebruiken. Het leuke is dat je precies kan zien hoeveel bomen jij hebt gepland met jouw zoekgedrag als je een account aanmaakt.

Ecosia Blog | Rowena Goes Ape (3)

>> Foto: Ecosia

Ecosia – de groene zoekmachine

Ecosia is een zoekmachine die bomen plant. Het bedrijf werkt met de zoektechnologie van Microsofts Bing, zo hier en daar aangevuld met een eigen algoritme. Dat levert misschien iets minder zoekresultaten op dan Google, maar daar veel moois tegenover. Het hoofddoel van Ecosia is het tegengaan van klimaatverandering, door te strijden tegen ontbossing. Ecosia investeert daarom 80% van de advertentie-inkomsten in het planten van bomen over de hele wereld. Daarmee helpen ze de biodiversiteit en de lokale bevolking die leeft van het regenwoud.

Herbebossingsprojecten over de hele wereld

Ecosia werkt mee aan herbebossingsprojecten over de hele wereld. Elk project heeft een unieke aanpak om meer bomen en bossen op onze planeet te planten. Zo planten ze in Burkina Faso in de Sahel bomen in de woestijn om het land weer vruchtbaar te maken. In de San Martin regio in Peru werken ze samen met kleine boeren om bomen te planten en worden de boeren getraind in agrobosbouw, bosbeheer en duurzaam oogsten.  In Madagascar planten ze mangrove bomen en in West Kalimantan, Borneo werken ze samen met Stichting Masarang Indonesia, bekend om haar grote herbebossingsprojecten en de Gunung Saran Lestari Foundation.

Bekijk hieronder een mooi interview van Ecosia met Disrekia, van de Gunung Saran Lestari Stichting. Ik ontmoette Disrekia in 2016 terwijl ik in West-Kalimantan werkte voor het Sintang Orangutan Center. Urenlang spraken we over haar zorgen voor het regenwoud en haar inwoners. Haar wilskracht en overtuiging om het verschil te gaan maken in Borneo hebben me diep geroerd.

De Gunung Saran Lestari Foundation bestaat uit twaalf oerwouddorpen die rondom de Saran Berg liggen. Samen willen ze de biodiversiteit in Indonesië terugbrengen. Hun plan is niet alleen om bomen te planten, maar ook de bevolking kennis laten maken met alternatieven voor palmolie. Met het planten van inheemse boomsoorten zoals de Tengkawang-boom en de Suikerpalm, kan de lokale bevolking leren zelf producten uit de bomen te halen, zoals suiker en Tengkawang-olie. Van deze olie kunnen ze allerlei hoogwaardige cosmeticaproducten maken, zoals zeep en lotion.

Ecosia Blog | Rowena Goes Ape (4)

>> Tengkawangnoot. Uit deze noot wordt olie geperst. Van de olie wordt regenwoudzeep gemaakt                (Foto: Masarang Indonesia)

Ecosia heeft op dit moment ruim 2 miljoen actieve gebruikers. In 2020 wil het bedrijf een miljard bomen hebben geplant.

Wil je meehelpen dit te realiseren? Stel dan Ecosia in als zoekmachine.

 

 

Rowena Goes Ape