Free the Bears

Free the Bears in Cambodja

Locatie: Phnom Penh, Cambodia
Diersoorten: honingberen en maanberen
Verblijfsduur: tussen 1-8 weken. Minimaal twee weken is aan te raden. Long-time volunteers op aanvraag.
Website: https://freethebears.org/

In 2017 maakte ik een uitstapje van primaten naar honingberen. Free the Bears is een super professioneel opvangcentrum, waar ruim 100 honing- en maanberen opgevangen worden. De dieren zijn gered uit de gal industrie – berengal van honingberen, maanberen en bruine beren wordt in China en Vietnam verkocht als medicijn tegen onder andere koorts, lever- en oogklachten – uit de entertainment industrie en van een leven als huisdier.

Werken in een opvangcentrum Free the Bears | Rowena Goes Ape (3)

Het terrein is zo groot dat je tussen de verschillende verblijven met een busje wordt vervoerd.

Van de ooit groene omgeving is weinig meer over: het lijkt wel een grote woestijn. Dit maakt het werken pittig, want het is er warm en er is geen bescherming van bomen.

De dieren zitten in groepen in grote buiten verblijven.

Werken in een opvangcentrum Free the Bears | Rowena Goes Ape (1-2)

Zelf hielp ik hier een aantal weken met de dagelijkse verzorging van de dieren en het verzamelen van data voor de dierenarts.

Werken in een opvangcentrum Free the Bears | Rowena Goes Ape (4)

Het vrijwilligershuis bevindt zich buiten het terrein op zo’n 20 minuten rijden van het opvangcentrum. Een auto brengt je elke dag naar toe. Er is ruimte voor zo’n 6 vrijwilligers en eten wordt verzorgd. Het weekend ben je vrij (wauw) en sluit het vrijwilligershuis. Je word geacht zelf iets te regelen om het weekend door te brengen, maar dat is niet ingewikkeld. Phnom Penh is vlakbij en daar zijn zat hostels en eethuisjes om je weekend door te brengen.