Het Groen Project van Limbe in Kameroen

Over het belang van dit Groen Project van Limbe Wildlife Centre en andere succesvolle natuurbeschermingsprojecten die ik van nabij meemaakte vertelde ik onlangs in het radioprogramma Zin in Weekend bij Sander de Kramer op NPO Radio 5.

Luister hier naar het radio programma, vanaf 01:28:00 begint mijn gesprek met Sander.

De komende periode zal ik in mijn blogs verschillende projecten, die ik zelf heb bezocht of waarbij ik op een andere manier betrokken ben, uitlichten.

Natuurbescherming en educatie

Een groot aantal opvangcentra voor wilde dieren doet tegenwoordig veel meer dan alleen dieren opvangen. Ze hebben ook natuurbeschermingsprojecten, waarmee ze samen met de lokale bevolking wilde dieren en – ook hun eigen – leefomgeving beschermen. En milieu educatieprogramma’s, die ze op lagere scholen inzetten, om zo de toekomstige generaties het belang van natuurbehoud te leren. Super belangrijk, want alleen dieren opvangen is eigenlijk dweilen met de kraan open. Maar de projecten zijn ook tijdrovend en ze kosten geld. En tijd en geld is nu net iets wat opvangcentra nauwelijks hebben. Toch zetten ze zich er met hart en ziel – en met succes – voor in, met als ultieme uitkomst: co-existentie tussen mens en dier.

Groen Project Limbe in Kameroen Blog | Rowena Goes Ape (1-2-*)
>> Gorilla’s in Limbe Wildlife Centre genieten van Aframomum oftewel wilde gember die ik natuurlijk met veel plezier verspreidde
(© Rowena Goes Ape)

In deze blog ga ik het hebben over een heel bijzonder project in Kameroen waarbij succesvol het eten van wilde dieren, ook wel ‘ bush-meat’ genoemd, werd bestreden.

Het Groen Project van Limbe Wildlife Center.

Naast ontbossing en de illegale handel in wilde dieren is dit de grootste bedreiging voor het voorbestaan van veel wilde dieren zoals de mensaap.

In de stad Limbe in Kameroen was er zelfs een openbare markt voor bushmeat. Een hele gemeenschap van Batoke, dat is in de omgeving van Mount Cameroon National Park , werkte hier aan mee: de mannen jaagden op de dieren en de vrouwen verkochten het vlees op de markt.

In 2005 besloot het Limbe Wildlife Centre (LWC)– een opvangcentrum voor Gorilla’s, Chimpansees en andere primaten in Kameroen – hier iets aan te doen. En met succes. Niet alleen voor de mensapen maar ook voor de versterking van de positie van vrouwen in de samenleving , de  zogenaamde‘ dragers’  van het project.

LWC leerde de vrouwen hoe ze op een duurzame manier wilde planten konden oogsten, die van grote voedingswaarde zijn voor onder andere gorilla’s en chimpansees. Samen met deze vrouwen zetten ze ook een systeem op, waarmee zij inmiddels de dieren in het center het hele jaar van groente kunnen voorzien. De families hebben nu een vaste bron van inkomsten en het jagen in het nationale park is hierdoor in de afgelopen jaren met ruim 30% afgenomen.

Groen Project Limbe in Kameroen Blog | Rowena Goes Ape (3-4-*)
>> Drie maal per week bezorgen de Batoke vrouwen groenten voor de geredde primaten (© Limbe Wildlife Centre)

 

Foto 5 en 6: educatie van de lokale bevolking

Batoke Family Nature Club

In 2019 voegde LWC nog een element aan het project toe: educatie.

Groen Project Limbe in Kameroen Blog | Rowena Goes Ape (5-6-*)

>> Educatie van de lokale bevolking door familiedagen georganiseerd door LWC (© Rowena Goes Ape)

Elke maand organiseert het educatie team een evenement in Batoke voor het hele gezin: ze leren er over watermanagement, plastic afval, composteren en welke wilde dieren en planten er in hun omgeving leven – en waarom die beschermd moeten worden.

Ik nam zelf deel aan een van de familie dagen in 2019 en maakte er een kort filmpje van.

Steun het Groen Project

De corona pandemie is een harde klap en een financiële dreun voor bijna alle opvangcentra voor wilde dieren wereldwijd. Terwijl het juist nu zo belangrijk is om projecten zoals deze voor te zetten. En dit geval zelfs uit te breiden!

Want dit jaar start LWC in het kader van het Groen Projecteen compost project om organische mest te leveren aan de Batoke gemeenschap om zo hun landbouwactiviteiten nog duurzamer te maken.

Via de homepage van https://go-ape.nl/ kun je dit prachtige project steunen. Geef bij je donatie ‘ groen project’  aan en ik zorg ervoor dat het geld een-op-een wordt overgemaakt aan LWC.

 

Annual Report Green Project_2020

project: annual green report 2020 (pdf) (met foto?)

Rowena Goes Ape