Limbe Wildlife Centre Blog Thumbnail 785x295 | Rowena Goes Ape

Next stop: Limbe Wildlife Centre

“Das best krap”, zei Marieke van Stichting World of Wildlife (WOW) tegen me, ‘ om binnen 6 weken alles te regelen om in Kameroen te komen werken’. WOW ondersteunt het Limbe Wildlife Centre. 

Dat was twee weken geleden en ik had toen nog geen idee wat Marieke bedoelde, totdat ik de lijst zag met bewijzen en verklaringen die ik moet overhandigen voordat ik überhaupt een visum aan kan vragen.

Hallo Afrika! Dit is toch echt even andere koek dan Indonesië, waar ik de afgelopen 4 jaar in verschillende opvangcentra voor wilde dieren heb gewerkt.

Niet alleen moet ik bewijzen dat ik HIV en TB vrij ben, maar ik moet ook allerlei verklaringen van goed gedrag, bankafschriften en een medische verklaring overhandigen dat ik fysiek en geestelijk in orde ben. Over dat laatste valt te twisten natuurlijk 😉

Ik heb nog steeds goede hoop dat ik alles op tijd geregeld heb en ben me nu ook echt aan het voorbereiden om voor het eerst in mijn leven niet alleen een nieuw land, maar een heel nieuw continent te bezoeken. Het continent waar mijn geliefde mensaap, de chimpansee, leeft. Ik verzorg al 5 jaar als vrijwilliger Chimpansees bij Stichting AAP, dus het werd ook wel hoog tijd dat ik een land ging bezoeken waar deze mensapen thuis horen.

Geheel uit mijn ‘ Azië comfort zone’ , ben ik erg blij dat ik dit keer ondersteuning van een Nederlandse Stichting – World of Wildlife – heb gekregen om mijn verblijf in Kameroen te organiseren.

Limbe Wildlife Centre Blog | Rowena Goes Ape (2)

>> Geredde Chimpansee in Limbe Wildlife Centre (Foto: World of Wildlife)

 

Limbe Wildlife Centre

Ik ga in Kameroen aan de slag in het Limbe Wildlife Centre. Een voormalige dierentuin waar nu onder andere Gorilla’s, Chimpansee, Mandrills, Drills – Drills? hier zal ik in een andere blog meer over vertellen – en Bavianen zijn opgevangen.

Vooralsnog geen speciale projecten dit keer: Ik laat me meenemen door de lokale dierverzorgers en hoop zo veel te leren. Over de dieren, over het land, over de problemen en over de successen. En wie weet, kan ik ze ook wat meegeven van mijn eerdere ervaringen.

Alle dieren in Limbe Wildlife Centre zijn het slachtoffer van de illegale handel die erg lucratief is in Kameroen. De primaten zijn in beslag genomen omdat ze als huisdier zijn gehouden, veelal omdat hun ouders zijn gedood voor de “bush-meat” industrie, oftewel handel in apenvlees. Ook worden wilde dierenonderdelen nog veel gebruikt voor zwarte magie en als medicijn. In het Limbe Wildlife Centre worden de zwaar getraumatiseerde dieren opgevangen, verzorgd en geherintroduceerd met soortgenoten. Zodat ze vroeger of later weer in een beschermde omgeving uitgezet kunnen worden.

Groen project

Het centrum heeft ook een anti-stroperij en educatie programma waar ik heel erg benieuwd naar ben. Ze hebben bijvoorbeeld voormalige stropers en hun gezinnen een alternatieve bron van inkomsten gegeven door ze groente te laten verbouwen voor het Limbe Wildlife Centre. Dit project schijnt zeer succesvol te zijn.

Limbe Wildlife Centre Blog | Rowena Goes Ape (3)

>> Mount Cameroon (Foto: World of Wildlife)

Kameroen en Limbe

Kameroen wordt ook wel Klein Afrika genoemd, omdat er bijna alle denkbare natuur in Afrika te vinden is: van halfwoestijn (Sahel) in het noorden tot tropisch regenwoud en nevelwouden in het zuiden. De grootste trekpleister van Kameroen is de Mount Cameroon. Een vulkaan van circa 4000 meter hoog.

En laat ik die vulkaan nu net kunnen zien vanuit het opvangcentrum! Je kunt de vulkaan in drie dagen beklimmen. Gelukkig heb ik een heel goed excuus om dat niet te doen; ik heb maar 1 dag per week vrij. Het opvangcentrum staat in de plaats Limbe, niet ver van het strand en de zee.

Donderdag 5 april land ik in Kameroen. Ik weet niet of ik internet heb in het huis waar ik verblijf of in de omgeving, maar ik vind vast wel een manier om jullie mee te nemen op dit nieuwe avontuur.

Wil je ons ondersteunen?

RGA Blog FOOTER 1600x500 (20180206)

 

 

 

Rowena Goes Ape

 1. Annelies Begas left a comment on 28/02/2018 at 12:50

  Ik hoop dat je het naar je zin zult hebben.Voor mij is het een 2de thuis geworden.Ben er in november / december nog geweest en dat was voor de 10 de keer.
  Veel succes met de voorbereiding!

  • Rowena Goes Ape left a comment on 01/03/2018 at 06:32

   Dank je wel Annelies!
   Werk je dan ook als vrijwilliger in het Wildlife Centre? Naast dat ik elke vrijdag voor Chimpansees zorg bij Stichting AAP, reisde ik de afgelopen jaren naar Azie voor mijn buitenlandse projecten. Vorig jaar o.a. 2x naar Borneo geweest. Nu voor het eerst naar Afrika. Een heel nieuw continent, een heel nieuw land. Ik vind het super maar ook spannend.
   Groetjes, Rowena

 2. Marianne Meijer left a comment on 01/03/2018 at 08:26

  Hi Rowena.

  Goed verhaal, wij zien elkaar in Kameroen, ik vertrek 30 Maart voor twee weken om te werken als vrijwilliger in LWC. Daarnaast steun ik Marieke in Nederland en doe de intakes van nieuwe vrijwilligers en straks het opzetten van een project voor het zoeken naar donateurs. Tot over 5 weken.

  Groet Marianne

  • Rowena Goes Ape left a comment on 02/03/2018 at 20:59

   Hoi Marianne,

   Wat leuk!! Heb je er al eerder gewerkt? Er werkt nu ook een collega van mij van Stichting AAP maar die vertrekt helaas al weer voordat ik aankom. Zij heeft al eea vertelt over de dieren en de werkwijze van de dierverzorgers. Altijd handig, wat achtergrond informatie vooraf.
   Super om je daar te ontmoeten.

   Groetjes Rowena

 3. Marianne left a comment on 25/04/2018 at 07:45

  Lieve Rowena.

  Het was erg leuk om met je te leren kennen en met je te werken in het Limbe Wildlife Centre!!
  Je bent er nu nog steeds maar volgens mij loopt het bijna ten einde.
  Ik weet dat deze ervaring nooit meer uit je hoofd zal verdwijnen en je toch wel een beetje “verslaafd”, net als ik, terug zult keren.

  Ik hoop je in Nederland weer te spreken!!

  Liefs Marianne

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *