Project Stichting AAP

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Vrijwillig dierverzorger bij Stichting AAP

In het voorjaar van 2013 ging ik als vrijwillig dierverzorger aan de slag in het Chimpansee Complex van Stichting AAP.

Stichting AAP vangt allerlei exotische zoogdieren op. Voornamelijk primaten, waaronder makaken, rhesusapen, bavianen en chimpansees, maar ook heel veel andere zoogdieren zoals wasberen, stekelvarkens en eekhoorns. En sinds kort in de Spaanse vestiging Primadomus naast primaten ook leeuwen en tijgers. Deze dieren waren voordat ze bij AAP kwamen vaak illegaal verhandeld, misbruikt in toerisme en entertainment of als huisdier gehouden. Stichting AAP vangt ze op, resocialiseert ze met als doel ze weer uit te plaatsen naar onder andere dierentuinen.

Het Chimpansee Complex

Het Chimpansee Complex huisvest 42 chimpansees. 26 Chimpansees daarvan zijn afkomstig uit een proefdiercentrum van de overheid. Sinds 2006 is het nl. verboden om nog proeven op mensapen te doen. Sinsdien leven ze permanent bij Stichting AAP. Ze kunnen nooit meer worden uitgeplaatst omdat ze zijn besmet met onder andere HIV en Hepatitus C.

Elke vrijdag ga ik voor dag en dauw op pad om op tijd in Almere te zijn. De enige vrijdagen dat ik er niet ben, is als ik in het buitenland in rescue centers werk. Vrijdag is mijn favoriete dag van de week.

DNA van Mens en Chimpansee verschilt nog geen 2%!

Schoonmaken, voeren, observeren en verrijking maken zijn mijn voornaamste werkzaamheden. Maar ik help ook op onder andere de jaarlijkse donateurdagen. Dan vertel ik het publiek over het Chimpansee Complex en de chimpansees. Inmiddels heb ik bij Stichting AAP de nodige opleidingen gevolgd en werk ik nu ook met de 26 geinfecteerde chimpansees.

Chimpansees zijn zeer intelligent en hun DNA komt meer dan 98 procent overeen met dat van de mens. Ze zijn daarmee ons nauwste verwant. Pesten en plagen, conflicten oplossen, onderhandelen om seks en voedsel, vechten, vluchten en verzoenen, het komt allemaal voor de in groepen chimpansees. Van de weinige dieren die van werktuigen gebruik maakt, is de chimpansee de meest behendige.

De mens is de grootste vijand van de Chimpansee

De chimpansee wordt in meerdere opzichten ernstig bedreigd en de mens is hun grootste vijand. Er blijft steeds minder bos over voor de mensapen door houtkap, aanleg van oliepalmplantages en bosbranden. De bloeiende handel in Afrikaans apenvlees zorgt er bovendien voor dat ze een geliefd jachtobject zijn. Jonge chimpansees zijn ook een geliefd huisdier en toeristische attractie. Ik ben erg blij dat ik elke vrijdag een steentje kan bijdragen bij de opvang en verzorging van deze prachtige dieren.