Sintang Orangutan Center

Sintang Orangutan Center (SOC)

Locatie: Sintang, West-Kalimantan, Indonesie
Diersoorten: orang-oetans
Verblijfsduur: Niet open voor vrijwilligers
Website: https://soc.or.id/

Werken in een opvangcentrum Sintang Orangutan Center | Rowena Goes Ape (3)

Een klein opvangcentrum dat jonge verweesde orang-oetans opvangt, rehabiliteert en weer uitzet in het wild. Het centrum is niet open voor publiek of vrijwilligers, maar wellicht verandert dat in de toekomst.

Werken in een opvangcentrum Sintang Orangutan Center | Rowena Goes Ape (2)

En wanneer dat gebeurt, dan laat ik dat weten. Want het is een hele bijzondere plek. Ik was daar op uitnodiging van het SOC, een groot voorrecht.

Naast het opvangcentrum beschikt SOC over twee enorme oefenbossen. Een in de stad Sintang en een in het dorpje Tembak, midden in het regenwoud – of beter gezegd wat er over is van het regenwoud. Want Tembak en een aantal andere dorpjes worden omgeven door enorme palmolieplantages. In de oefenbossen worden de jonge orang-oetans, onder begeleiding van de lokale staf, klaargestoomd voor een leven terug in de wildernis. De allerjongsten leren de eerste skills in het opvangcentrum.

Werken in een opvangcentrum Sintang Orangutan Center | Rowena Goes Ape (6)
>> Hier ben ik kleuter Orang-Oetans aan het observeren ten behoeve van het schrijven van profielen voor de website van SOC

Zodra de dieren er klaar voor zijn – hier kan jaren overheen gaan –  worden ze overgebracht naar een speciale locatie midden in het Betung Kerihun National park. Hier begint hun leven terug in de natuur.