Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Tacugama Chimpanzee Sanctuary

Locatie: West Area Forest Reserve, Regent (vlakbij Freetown)
Diersoorten: chimpansees
Verblijfsduur: 3 weken – 6 maanden
Stageplekken: ja, op aanvraag voor studenten ecotourism & marketing, Wildlife conservation, veterinary en marketing & communication.
Website: https://www.tacugama.com/

Midden in een National Park ligt een groot opvang- en rehabilitatiecentrum voor chimpansees. Op dit moment vangt het centrum zo’n honderd verweesde chimpansees op. De gerehabiliteerde en geresocialiseerde dieren verblijven in grote semi-wild verblijven.

Werken in een opvangcentrum Tacugama Chimanzee Sanctuary | Rowena Goes Ape (1)

Alle dieren zijn het slachtoffer van stropers en de illegale handel. Bush-meat – het eten van wild vlees – is nog steeds zeer gewild in grote delen van Afrika en de babies van afgeslachte chimps worden verkocht als huisdier. De ‘ lucky ones’ worden gered en komen zeer getraumatiseerd aan in Tacugama. Na een lang rehabilitatie proces groeien ze hier op met soort- en leeftijdsgenoten om uiteindelijk als groep in een van de semi-wild verblijven terecht te komen.

Werken in een opvangcentrum Tacugama Chimanzee Sanctuary | Rowena Goes Ape (4)

Het centrum heeft ook een enorm aantal grote natuurbeschermingsprojecten en een goed educatieprogramma voor het basisonderwijs. Aan al deze projecten kan jij ook je steentje bijdragen, als je dat wilt.

Werken in een opvangcentrum Tacugama Chimanzee Sanctuary | Rowena Goes Ape (3)

Je verblijft in een vrijwilligershuis op het terrein en voor maaltijden worden verzorgd. Ongeveer een maal per week reis je samen – er kunnen ongeveer zes vrijwilligers tegelijk gehuisvest worden – naar de stad om daar je eigen boodschapjes te halen.

Het centrum is open voor publiek en er zijn diverse tours in het omliggende regenwoud waaraan je kunt deelnemen onder begeleiding van rangers en vogelaars.

Werken in een opvangcentrum Tacugama Chimanzee Sanctuary | Rowena Goes Ape (2)

Extra: voor eco-toeristen heeft Tacugama een aantal prachtige eco-lodges naast het opvangcentrum. Echt een aanrader om hier als toerist een paar nachten te verblijven. Ze verzorgen ook regelmatig evenementen, zoals yoga weekenden en vogelspot ochtenden en je kunt natuurlijk deelnemen aan alle tours in en om het centrum. Alle opbrengsten van de toeristen zijn voor het opvangcentrum en de natuurbeschermingsprojecten.