Adopteer

Adoptie Pagina Top Visual 1024x576 | Rowena Goes Ape

Wordt adoptieouder van een Chimpansee!

Door een chimp te adopteren geef je haar of hem jouw steun die zo hard nodig is. In ons adoptieprogramma zitten voorlopig 3 Chimpansees die zijn gered en opgevangen door Tacugama Chimpanzee Sanctuary in Sierra Leone (West Afrika), waarvan Rowena ook ambassadeur is en waar ze een paar keer per jaar ook naar toe reist om te helpen. In deze sanctuary zitten momenteel zo’n 110 opgevangen Chimpansees, waarvan ruim 30 baby’s en kleuters.

Ernstig bedreigd

De chimpansee leeft alleen in Afrika en is een ernstig bedreigde diersoort. Door het snel verdwijnen van zijn leefgebied neemt het aantal chimpansees sterk af. Honderd jaar geleden waren er nog zo’n 2 miljoen chimpansees. Dit wordt nu geschat op 200.000 chimpansees. In Sierra Leone leven er naar schatting nog maar 5.000.

Over Tacugama

Tacugama Chimpansee Sanctuary bevindt zich in Sierra Leone en zet zich niet alleen in om geredde dieren op te vangen. Ze werken ook keihard om niet alleen de leefomgeving van de dieren, maar ook van de lokale bevolking te beschermen. Momenteel zijn ze actief in drie van de vier nationale parken in het land, waar ze samen met de lokale bevolking aan oplossingen werken om de regenwouden en alles wat erin leeft te beschermen.

Ook heeft Tacugama een uitgebreid milieu educatieprogramma ontwikkeld, waarmee sinds 2020 alle basisscholen in het land stap voor stap worden uitgerust in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs.

Wat kost de verzorging

De verzorging van een geredde chimpansee kost € 1.500,– per jaar en bestaat uit:

  • verse groente, fruit en voedingssupplementen
  • medicijnen en medische hulp
  • verzorging en gedragstraining
  • onderhoud van de faciliteiten
  • zogenoemd verrijkingsmateriaal

Geef ze een toekomst

Over iedere chimp in Tacugama is een hartverscheurend verhaal te vertellen.

Zo werd Fifo, een meisje van toen slechts 9 maanden oud, in 2018 geconfiskeerd van een boer die haar had gekocht van stropers. Ze was bang, heel erg klein en muisstil. Toevallig was Rowena destijds zelf aanwezig in Tacugama en omdat de vaste surrogaat moeder van de weesjes door ziekte tijdelijk was uitgevallen mocht zij zo’n 2 weken voor haar zorgen en haar op haar gemak stellen. Van de redding maakte zij onderstaande video.

Om een baby chimpansee bij zijn familie weg te roven, is het zeer waarschijnlijk dat je de hele familie moet afslachten. Een moeder chimpansee zal nooit haar kind vrijwillig afgeven. Je kunt je dus misschien wel voor stellen in wat voor een toestand chimps verkeren als ze gered worden.

Mede door adoptieouders en donateurs gaat het vandaag de dag heel goed met Fifo en ze is ook een van de door ons geselecteerde adoptie chimpansees. Bekijk hieronder de redding van Fifo.

De chimpansees die je kunt adopteren

Maak kennis met de chimpansees in het adoptieprogramma!

Jouw bijdrage

Je adopteert al een chimpansee voor € 60,– per jaar, dat is maar € 5,– per maand! Dat geld gaat niet alleen naar jouw adoptiechimpansee, ook de andere chimpansees profiteren van jouw steun!

Wat krijg je ervoor terug?

  • Een digitaal adoptie certificaat
  • Een biografie van de door jouw geadopteerde chimpansee
  • Elke maand (!) een update van de door jou geadopteerde chimpansee

Ik werk zelf vanuit huis in Nederland of een paar keer per jaar ter plaatse voor het opvangcentrum, dus ik kan jullie niet alleen regelmatig van updates voorzien, maar ook jullie vragen over de dieren en het centrum beantwoorden.

Adoptie kado doen

Je kunt natuurlijk ook een adoptie kado geven. Je kunt bij je bestelling in een notitie de naam en het email adres van de ontvanger opgeven. Wij zorgen ervoor dat alle alles bij de gelukkige terechtkomt.